Redactioneel Nummer 2 - 2014 Gratis
Bekijk alle artikelen uit deze editie
Inhoud
Lees verder
Sterfte onder mensen met een verstandelijke beperking tijdens de 2017/2018 influenza epidemie in Nederland: Mogelijke implicaties voor de COVID-19 pandemie

Mensen met een verstandelijke beperking (VB) hebben vaak een slechtere algehele gezondheid in vergelijking met mensen uit de algemene bevolking en komen in het dagelijks leven vaak in nauw contact met anderen tijdens de zorg, ondersteuning en het wonen in groepsvoorzieningen. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen onder mensen met VB zijn diabetes, cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen. Hierdoor bestaat het vermoeden dat mensen met VB mogelijk een verhoogd risico hebben op een virusinfectie, zoals het severe acute respiratory syndrome corona virus-2 (SARS-CoV-2), een slechtere prognose na infectie en een verhoogd risico op overlijden. Ondanks dat de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus (COVID-19) als pandemie wordt erkend, zijn er weinig betrouwbare epidemiologische statistieken of literatuur beschikbaar voor zorgverleners of beleidsmakers over de specifieke risico’s en consequenties van virusuitbraken in de VB-populatie in vergelijking met de algemene bevolking.

De meest recente virusuitbraak in Nederland, voor COVID-19, met sterk verhoogde sterfte was tijdens het griepseizoen van 2017/2018. Ondanks dat de ziekte toen (voornamelijk influenza type-B) en haar ontwikkeling verschillend waren ten opzichte van COVID-19 en er destijds geen substantiële maatregelen zijn genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan, geeft een analyse van de patronen in oversterfte inzicht in de potentiele implicaties voor personen met VB ten tijde van een pandemie, zoals de huidige COVID-19 uitbraak.

Lees verder