Nominaties Ds. Visscherprijs Nummer 1 - 2020

Sociale informatieverwerking van jongeren met een licht verstandelijke beperking

Kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) hebben een hoger risico dan hun leeftijdgenoten op het ontwikkelen van externaliserende gedragsproblemen, zoals agressief, grensoverschrijdend en delinquent gedrag (Douma, Dekker, De Ruiter, Tick, & Koot, 2007; Kaal, Brand, & Van Nieuwenhuijzen, 2012; Sainero, Del Valle, López, & Bravo, 2013). Het hoofddoel van dit proefschrift was om op zowel wetenschappelijke als diagnostische wijze bij te dragen aan een beter begrip van agressie en gedragsproblemen bij jeugdigen met een LVB vanuit de theorie van de sociale informatieverwerking (SIV; Dodge, 1980). Dit werd mogelijk gemaakt door het ontwikkelen van nieuwe instrumenten voor het meten van individuele SIV-cognities.

Bekijk alle artikelen uit deze editie
Wilt u dit hele artikel lezen?
Neem een abonnement
Inhoud
Lees verder
Sterfte onder mensen met een verstandelijke beperking tijdens de 2017/2018 influenza epidemie in Nederland: Mogelijke implicaties voor de COVID-19 pandemie

Mensen met een verstandelijke beperking (VB) hebben vaak een slechtere algehele gezondheid in vergelijking met mensen uit de algemene bevolking en komen in het dagelijks leven vaak in nauw contact met anderen tijdens de zorg, ondersteuning en het wonen in groepsvoorzieningen. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen onder mensen met VB zijn diabetes, cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen. Hierdoor bestaat het vermoeden dat mensen met VB mogelijk een verhoogd risico hebben op een virusinfectie, zoals het severe acute respiratory syndrome corona virus-2 (SARS-CoV-2), een slechtere prognose na infectie en een verhoogd risico op overlijden. Ondanks dat de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus (COVID-19) als pandemie wordt erkend, zijn er weinig betrouwbare epidemiologische statistieken of literatuur beschikbaar voor zorgverleners of beleidsmakers over de specifieke risico’s en consequenties van virusuitbraken in de VB-populatie in vergelijking met de algemene bevolking.

De meest recente virusuitbraak in Nederland, voor COVID-19, met sterk verhoogde sterfte was tijdens het griepseizoen van 2017/2018. Ondanks dat de ziekte toen (voornamelijk influenza type-B) en haar ontwikkeling verschillend waren ten opzichte van COVID-19 en er destijds geen substantiële maatregelen zijn genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan, geeft een analyse van de patronen in oversterfte inzicht in de potentiele implicaties voor personen met VB ten tijde van een pandemie, zoals de huidige COVID-19 uitbraak.

Lees verder