Editie: Nummer 2 - 2014

NTZ Publicaties juni 2014
Met o.a.: 'Wil je wel in mijn wereld komen?' (Cora van der Kooij); 'SOS - Snelle opvang bij seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking.'' (Aafke Scharloo, S. Ebbers en M. Spijker)
Lees verder
NTZ Agenda juni 2014
Lees verder
NTZ Berichten juni 2014
Met o.a.: Uitreiking Ds. Visscherprijs 2014; Themamiddag 'Mensen met een verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek'
Lees verder
NTZ Boekbespreking juni 2014
Met o.a.: 'Verstandelijke beperking: definitie en context' (Jac de Bruijn, Wil Buntinx en Brian Twint (red.)); 'Psychodiagnostiek. Handboek psychodiagnostiek en beperkte begaafdheid' (Dirk Kraijer en Jan Plas;
Lees verder
Farmacologische inperking
In de medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt het gebruik van psychofarmaca (ook wel gedragsbeïnvloedende medicatie genoemd) meestal niet gezien als een vrijheidsbeperkende maatregel.
Lees verder
Lessen uit de psychiatrie: een casus
Welke vernieuwende inzichten biedt de psychiatrie aan de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking als het gaat om (het terugdringen van) vrijheidsbeperking?
Lees verder
De perceptie van vrijheidsbeperkende maatregelen door begeleiders in de residentiele zorg (…)
Onderzoek toont aan dat het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen gedragsproblemen bij jongeren met een lichte verstandelijke beperking kan uitlokken of in stand houden en dat dergelijke maatregelen bovendien nog te vaak ingezet worden.
Lees verder
Vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg: de perceptie van jongeren met een lichte verstandelijke
In deze studie is onderzocht hoe jongeren met een LVB die in een zorginstelling verblijven bepaalde VBM ervaren en welke alternatieven volgens hen geschikt zijn.
Lees verder
Twee rapporten over vrijheidsbeperking bij cli├źnten met een lichte verstandelijke beperking
'Oog voor vrijheid' en 'Web van regels'
Lees verder
Redactioneel
Gratis

Themanummer Vrijheidsbeperkende Maatregelen

Lees verder