Editie: Jaargang 14 nummer 1

Inhoud
Gratis

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.

Lees verder
Carla’s corner
Gratis

Carla Desain is journalist/ orthopedagoog en moeder van een 14-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Lees verder
Leraren zijn ook maar mensen

Column door Ellen Sinot (18), die toevallig slim geboren is.

Lees verder
Deskundigheid en verbinding in 2012

Wat staat er allemaal te gebeuren op het gebied van hoogbegaafdheid in 2012? Talent vroeg verschillende spelers in het veld naar hun visie, verwachting en ideaal.

Lees verder
Slim is normaal

Column door Hester Macrander, werkzaam als dagvoorzitter en/ of entertainer op congressen en symposia, schrijft columns en geeft workshops.

Lees verder
Liever tien IQ-punten minder

Emigreren voor beter onderwijs. Het overkomt twee van de drie kinderen in de documentaire ‘Gewoon Hoogbegaafd’. Emmi Visser (23) filmde hen om de discussie over aangepast onderwijs te starten. Zelf kreeg Emmi nooit hulp bij haar hoge IQ. Ze raakte er acht jaar lang door in een depressie.

Lees verder
Een 7 voor inzet

Column door Tygo de Vries (10).

Lees verder
Ticket naar de wereld

In een nieuwe serie praat Talent met jonge mensen die kans zien hun talenten optimaal te benutten. Aan het woord is Ruben Terlou, bekroond fotograaf en aankomend arts. ‘Ik dacht: ik ben echt een sukkel, ik ben echt niet slim.’

Lees verder
Leermiddelen – Leren controleren

Een nieuw jaar met nieuwe leermiddelen. Inge Slaats, leerkracht en oprichter van de enige Montessorischool voor hoogbegaafden in Nederland, verzamelt leermiddelen. In Talent bespreekt zij deze keer drie denkspellen van Huch.

Lees verder
Aan je zelfvertrouwen bouwen

Structuur bieden en doelgericht werken lijken de sleutelwoorden bij de bovenschoolse plusgroep in Vught. Hier krijgen leerlingen gedurende een half schooljaar hulp bij de ‘last’ die zij ervaren van hun hoogbegaafdheid.

Lees verder
Inspiratie
Gratis

Op de inspiratiepagina vindt u voortaan in elk nummer van Talent inspirerende initiatieven, best practices en bijzondere onderzoeken op het gebied van hoogbegaafdheid bij kinderen. Hebt u ook zo’n bijzonder initiatief ? Laat het ons dan weten via priscilla@keemanschrijft.nl.

Lees verder
Vooruit – Maak je eigen Haikubes

Vooruit reist af naar Japan, het land van de haiku’s. Misschien weet je al wat een haiku is: een bijzonder – kort – gedicht. Maar waarom zijn ze zo leuk?

Lees verder
Zeven domeinen van leerkracht

Eleonoor van Gerven (Slim Digitaal) en Ilja Hoogenberg (Zicht op Onderwijs) ontwikkelden de Competentiematrix voor de Specialist Begaafdheid. In dit artikel bespreken zij de zeven competentiedomeinen die ze onderscheiden.

Lees verder
Boekenplank van Raoel Haas
Gratis
Lees verder