Editie: Jaargang 14 nummer 5

‘Leg uit hoe je in elkaar zit’

Boeken over hoogbegaafdheid zijn er genoeg; maar kinderboeken met een verhaal waarmee kinderen zich kunnen identificeren, zijn schaars. Rineke Derksen merkte dat bij de kinderen die zij begeleidt, een grote behoefte is aan een dergelijk boek. Dus toen Uitgeverij 248media haar vroeg om zelf zo’n boek te schrijven, hoefde ze niet lang na te denken. Slimme Rick werd eind juni gepresenteerd.

Lees verder
Nieuws
Gratis

Lees hier de nieuwsberichten van deze editie.

Lees verder
‘Ik zie mezelf als de nieuwe Govert Schilling’

In Excellente studenten praat Talent met jonge mensen die kans zien hun talenten optimaal te benutten. Aan het woord is de 22-jarige student natuur- en sterrenkunde Luc Hendriks. ‘Ik was al bezig met 15x12 toen de rest 2+3 aan het oefenen was.’

Lees verder
Hoogbegaafde tieners ontdekken zichzelf op School at Sea

Een half jaar zelfstandig leren en ondertussen de halve wereld verkennen. Het klinkt veel hoogbegaafde kinderen als muziek in de oren. Zo ook Yoram en Liselet, die deze droom vorig schooljaar waarmaakten. Aan boord van het zeilschip School at Sea voelden ze zich als een vis in het water. Yoram: ‘Ik zag ineens in alles een uitdaging’.

Lees verder
Ieder talent erkend

De Camminghaschool in Bunnik is drie jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen. Middels het TOPtalent Erkend traject van Eduniek hebben drie enthousiaste leerkrachten het voltallige schoolteam weten te motiveren om de meer- en hoogbegaafde leerlingen op de eigen school uit te dagen. Een gesprek met Brigit Veerkamp, intern begeleider en Antoinette Lenstra, leerkracht van groep 5.

Lees verder
Carla’s Corner

Carla Desain is journalist/ orthopedagoog en moeder van een 15-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Lees verder
Marcus Aurelius: een wijs man

Heb je wel eens nagedacht hoe jij eigenlijk geworden bent wie je nu bent? In de loop van je leven heb je heel wat geleerd! Denk alleen maar eens aan school: lezen, schrijven, rekenen ... het zijn allemaal dingen die je veranderd hebben, sinds je als baby op de wereld kwam. Maar je hebt nog veel meer geleerd sinds die tijd, sommige dingen zelfs helemaal ongemerkt.

Lees verder
Iedere basisschool een Leonardo-afdeling

Vanuit zijn onderwijsverleden herinnerde schrijver Ben Daeter zich hoe moeilijk hij het vond om hoogbegaafde leerlingen nét dat te bieden wat ze nodig hadden. Hij besloot zich er eens in te verdiepen en schreef een ruim vijfhonderd pagina’s dik boek over hoogbegaafde kinderen en het Leonardo-onderwijs. ‘Het is een prachtig onderwijsconcept.’

Lees verder
Colombia toont belangstelling voor Leonardo-onderwijs

Inspiratie.

Lees verder
‘Hoezo te moeilijk?’

Van moeilijke opdrachten valt veel te leren. Plannen, doorzetten, oplossingen bedenken, samenwerken. Hoe fijn is de kick als het gelukt is?

Lees verder
Uitgelicht
Lees verder
Het SOMA-paradijs

Leermiddelen.

Lees verder
‘Er zitten verschillende verhaallijnen en laagjes in dit boek’

Boekenplank van Lotte Baauw.

Lees verder