Editie: Jaargang 15 nummer 3

Inhoud
Gratis

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.

Lees verder
Carla’s corner

Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 16-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.

Lees verder
Leermiddelen – Catanders

Inge Slaats bespreekt Kolonisten van Catan.

Lees verder
Fietsen opsporen en digitale gitaarmuziek

TU Delft scholierenwedstrijd Beste Technisch Ontwerp.

Lees verder
Column – Zeurkous

Column door Ellen Sinot, die toevallig slim geboren is.

Lees verder
Jong naar het voortgezet onderwijs: probleem of oplossing?

Leonieke Boogaard deed onderzoek naar het wel en wee van één of meermaals versnellen. Zowel op de middelbare school als zes jaar later, nu allemaal studerend, peilde ze de 'stemming' van de hoogbegaafden.

Lees verder
Hoogbegaafdheids-onderzoek bij het CBO

Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen bestaat 25 jaar en adviseert en 'traint' kinderen, hun ouders en docenten die vastlopen in de middelmaat. Anne van Kessel liep een ochtend mee.

Lees verder
Hoogebegaafd en rebels

Het bewogen leven van Dellali Segbedzi (23) laat zien dat er bij slimme kinderen veel mis kan gaan, maar ook veel op zijn pootjes terecht kan komen.

Lees verder
Terman’s Termites als adolescenten

De Amerikaanse hoogleraar Lewis Terman verzamelde een grote groep hoogbegaafde kinderen en volgde die hun leven lang: Terman's Termites.

Lees verder
‘Als je niet mee mag doen met de anderen, voelt dat of je niet bestaat’

De boekenplank van Rivka Mertens.

Lees verder
APS onderzoekt effectiviteit tutorsysteem in het voortgezet onderwijs

Een tutorsysteem, begeleiding van onderbouwleerlingen door bovenbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs, en dan speciaal voor hoogbegaafden: dat was er nog niet. Suzanne Sjoers van het onderwijsadviesbureau APS deed een projectaanvraag bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ontwierp een onderzoeksopzet.

Lees verder
Uitgelicht

Door Priscilla Keeman.

Lees verder
Vooruit – Lift: vechten tegen de zwaartekracht

Maryan Camps en Els Schrover bedenken voor elke uitgave van Talent een of meer uitdagende opdrachten voor ‘ondernemende en onderzoekende’ jonge mensen.

Lees verder
Krakende hersens, filosoferen en een modeshow met krantenpapier

Op zaterdag hebben kinderen feestjes, of voetbal, of een middag bij de scouting. Maar de kinderen die naar het Phi Schiece Lab komen, laten dat gerust schieten.

Lees verder