Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.
Editie: Jaargang 19 nummer 5
Intelligentie kan je succesvol maken, maar ook je geluk in de weg staan. Hoogleraar Raj Raghunathan wijst erop dat het nastreven van ‘de beste willen zijn’ juist ongelukkiger maakt omdat je je dan met anderen gaat vergelijken. Welke les kunnen opvoeders en begeleiders van hoogbegaafde kinderen hieruit trekken? In 'De stelling' geven verschillende personen een reactie.
De Topklas van de Van Dijckschool in Bilthoven krijgt biologieles van een hooggepensioneerd gepromoveerd bioloog. Een win-win-win situatie voor juf Lies zelf, juf Susanne en de kinderen. Lies is een fervent aanhanger van het montessori-onderwijs, waar kinderen veelal zelf kiezen waaraan ze behoefte hebben om te leren.
De wetenschapsjournalist Tom Clynes (1961) had al eens eerder een boek geschreven over een superbegaafde jongen, Taylor Wilson. Ook in zijn artikel 'How to raise a genius' (2016) geeft Tom Clynes adviezen hoe we eigenlijk zouden moeten omgaan met hoogbegaafden, zodat we ze helpen tot ‘sterren’ uit te groeien en van betekenis te kunnen zijn voor onze samenleving.
Twee jaar geleden startte de Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling. Tenminste 45 samenwerkingspartners uit alle lagen van het onderwijs en daaromheen vatten het ambitieuze plan op om (hoog) begaafde kinderen en jongvolwassenen te ondersteunen, zodat hun talenten optimaal tot bloei kunnen komen.
Kinderen die zulke ernstige problemen op school ondervinden dat zij uiteindelijk thuis komen te zitten, hebben rust, begrip en erkenning nodig. Pas als zij hersteld zijn, kan er een nieuw perspectief ontstaan. Annette Daams richtte Welzien op om kinderen daarin te begeleiden en de partijen samen te brengen.
In de wetenschappelijke literatuur wordt het belang van de vroegtijdige stimulering van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong steeds sterk in de verf gezet. Het is dan ook verbazingwekkend dat er zo weinig boeken verschijnen over cognitieve stimulering en persoonlijkheidsbegeleiding van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
Doel: een ongewone kijk op geschiedenis: oefenen met creativiteit en praktisch inlevingsvermogen.
Carla Desain is journalist/orthopedagoog en moeder van een 20-jarige hoogbegaafde zoon. In Talent zoekt zij telkens de leukste én leerzaamste lees- en spelmaterialen uit voor uw kind en/of leerling.
Redacteur Ben Daeter speurt voor Talent het internet af naar bijzondere berichten over begaafdheid.