Veel scholen zijn toe aan de aanschaf van een nieuwe rekenmethode. Maar hoe kies je nou de beste voor je school? Zes methodemakers vertellen hoe er in hun methode wordt omgegaan met oefenen, automatiseren en onderhouden.
Editie: Jaargang 29 nummer 3 2010
In dit artikel vertellen Marianne Espeldoorn-Finke en Marlies van der Burg over het onderzoek dat zij hebben gedaan naar het beeld van het rekenonderwijs dat leerkrachten en leerlingen hebben.
Pabo's hebben te maken met studenten met grote verschillen in rekenvaardigheid en parate rekenkennis. Koen Tuinte, student aan de Pabo Hogeschool Zuyd, vertelt hoe aan deze verschillen richt gedaan wordt en hoe alle studenten hun rekenniveau verhogen.
Gecijferdheid omvat meer dan goed sommen kunnen maken. Iemand die gecijferd is, ziet getallen en getalsmatige informatie in zijn omgeving en kan daar gepast mee omgaan. In dit artikel gebruiken de auteurs de krant hun gecijferdheid te onderhouden.
Het zOEFI team ontwikkelt basale, dagelijkse rekenoefeningen, die het rekenfundament van alle leerlingen van 4 tot 14 jaar moet verstevigen. De oefeningen kunenn zowel met als zonder digibord worden gedaan.
In dit artikel staat het bevorderen van een kritische houding bij het maken van oefenrijtjes centraal.
Dobbelstenen op het digibord, de kinderen uit groep vier en een enthousiaste juf.... Dat zijn de ingredienten van een mooie rekenles!
Ed de Moor vertelt over de rekenopgaven die hij moest maken voor zijn eindexamen van de lagere school.
Een gedicht over stampen, memoriseren, dreunen en drillen tijdens de rekenles....
Wie goed is in verhaaltjessommen met heel veel kleine lettertjes kan zich een hoop ellende en geld besparen....
Als je precies wilt berekenen hoeveel je in leeftijd scheelt met je vriendinnetje dan is het handig dat je kunt rekenen met breuken...
Als je kinderen wilt leren rekenen, moet je je afvragen: Hoe denken kinderen?
Vier pagina's vol met rekenpuzzels en breinkrakers voor groep zeven en acht
In deze rubriek bespreekt Peter van den Bremen interessante boeken en artikelen over het rekenonderwijs.
In haar rubriek "Groetjes van groep vier" schrijft Lia van Diem over Dobbelsteenbingo. Hier vindt u het bijbehorende notatieblad.