Redactioneel van de hoofdredacteur van Volgens Bartjens, Cathe Notten
Editie: Overig
Ons rekenonderwijs kan wel wat avontuurlijker, bepleit Albert Oving. Dat betekent niet dat leerkrachten veel meer werk moeten doen om er een avontuur van te maken. Leerlingen met goede open vragen aan het werk of aan het denken zetten is vaak al genoeg.
Jaap van Lakerveld vertelt in rijm over de voordelen als je kunt rekenen.
Doe mee en misschien ligt straks jouw zelfbedachte rekenspel wel in de (web)winkel!
Besprekingen van mooie boeken en websites waar je lekker (mee) kunt rekenen....
Op 7 april 2017 organiseert de NVORWO, na de jaarvergadering, een studiedag met als thema 'Rekenen-Wiskunde, een vakgebied in beweging'.
Nieuws van NVORWO-voorzitter Francis Meester
Deze Praktijktip gaat over de voorbereiding van de leraar op een rekenles, in het bijzonder het doordenken van de benodigde taal in de les.
Studenten aan de lerarenopleiding basisonderwijs maken in het 2e of 3e studiejaar een landelijke kennisbasistoets rekenen-wiskunde. In dit artikel wordt een analyse gegeven van het werk van de studenten.
De auteurs onderzochten het effect van het aanleren of herhalen van de staartdeling op 2 verschillende manieren in het mbo. Als uitgangspunt kozen zij de praktijk van het onderwijs, waar voor het aanleren slechts 1 uur beschikbaar is.
Ieder jaar vindt in januari de Panama-conferentie plaats. In 2016 was het thema: ‘Rekenen-wiskunde over()denken’. Dit verslag laat zien hoe de conferentie onder andere plaats bood aan het overdenken van de toekomst van het reken-wiskundeonderwijs.
Op 21 november jongstleden overleed Harrie Sormani. Meer dan 20 jaar heeft hij voor Volgens Bartjens artikelen en de column „Wiskunde van de straat” geschreven.
Wie maakt het mooiste rekenspel? Dat vroegen we aan alle basisschoolleerlingen. Heel veel kinderen hebben meegedaan aan de wedstrijd. De uitslag is bekend!
Voor de 21e keer kunnen belangstellenden genieten van een interessante dag over de geschiedenis van het reken-wiskundeonderwijs. Het onderwerp van deze dag is: 400 jaar meetkunde-onderwijs.
De volgende jaarvergadering van de NVORWO vindt plaats op 17 september 2015. De vergadering start om half drie en wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Nadere details volgen....
Toen ik 63 werd kon ik ervoor kiezen om met pensioen te gaan. Ik was toen 42 jaar actief in het onderwijs, waarvan de helft in het wiskunde / didactiek / rekenopleiding-onderwijs en de andere helft in het onderwijs-management.
De 2015-editie van de Volgens Bartjens Studentendag wordt gehouden op vrijdag 10 april en gaat over meten en meetkunde
Het College voor Toetsen en Examens raadpleegt het onderwijsveld over de conceptsyllabus / toetswijzer rekenen voor VO en mbo. De raadpleging vindt plaats van 2 maart tot en met 26 maart 2015. Er is ook een fysieke raadpleging op 24 maart 2015.
Op 22 januari heeft een extra jaarvergadering van de NVORWO plaatsgevonden.
Sjoerd Huitema, lid van de NVORWO vanaf het begin, is op 19 december 2014 na een lang ziekbed overleden.
De NVORWO wil stimuleren dat op een eenduidige manier wordt omgegaan met de aanpak rond .....
Op 6 maart 2015 vindt opnieuw de nationale netwerkdag voor rekencoördinatoren plaats......
Alle veertien opgaven van het 10e Bartjens Rekendictee van 2014
De antwoorden van de 14 opgaven van het Bartjens Rekendictee 2014
Op 21 november 2014 vond de 10e editie van het Bartjens Rekendictee plaats in Zwolle. 150 rekenaars streden om de titel “Het beste rekenwonder van Nederland.” Wie was Bartjens waar het dictee naar is vernoemd en wie won uiteindelijk deze wedstrijd?
Op 21 november vindt de jubileum-editie van het Bartjens Rekendictee plaats. Doe nu mee met de voorrondes! Er zijn speciale prijzen voor leerkrachten in het basisonderwijs. Basisschoolleerlingen die een mooie som insturen maken ook kans op een prijs!
Als vervolg op de eerdere training "Diagnosticerend onderwijzen met het Protocol ERWD" biedt NVORWO de meerdaagse training over Rekendiagnostiek aan. Informatie over deze vervolgcursus:
Informatie over deze training:
We zijn altijd in voor nieuwe initiatieven op het gebied van reken-wiskunde onderwijs. Heeft u een plan, een voorbeeld van good practice, een vraag, onderwerpen die volgens u door de NVORWO onder de aandacht gebracht moeten worden? Laat het ons dan weten!
Eenmaal per jaar organiseert de NVORWO een jaarvergadering met een actuele studiemiddag. Alle leden zijn welkom na aanmelding via een mail naar platform@nvorwo.nl. Het onderwerp van de studiemiddag in 2014 is "21st Century Skills".
De NVORWO is, in samenwerking met Panama en SLO, (mede)organisator van bijeenkomsten en studiedagen waar leraren, opleiders, onderwijsadviseurs en onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten.
Nieuwsbrief Kijken naar Kinderen in de Rekenles - nummer 13 - april 2014
Nieuwsbrief Kijken naar Kinderen in de rekenles - nummer 12 - december 2013
Nieuwsbrief Kijken naar Kinderen in de rekenles - nummer 11 - september 2014
Nieuwsbrief Kijken naar Kinderen - nummer 10 - mei 2013
Nieuwsbrief Kijken naar kinderen in de rekenles - nummer 9 - maart 2013
Nieuwsbrief van Kijken naar Kinderen in de rekenles - nummer 8 - december 2012
Nieuwsbrief Kijken naar Kinderen in de rekenles - nummer 7 - september 2-12
Nieuwsbrief Kijken naar kinderen - nummer 6 - maart 2012
Een rekenkrant vol rekenpuzzels en breinkrakers
Bij de meest recente rekentoetsresultaten scoren grote groepen leerlingen onvoldoende. Zeker als de kernvakkenregel straks een feit is, worden leerlingen met gebrekkige reken-wiskundevaardigheden genadeloos afgestraft. Wat kan een school hier aan doen?
In deze Volgens Bartjensspecial komt u veel verwijzingen naar de referentieniveaus rekenen tegen. Ria Brandt zet alle feiten nog eens op een rijtje.
Bronja Versteeg beschrijft de didactiek en de opbouw van de leerlijn breuken, zoals die in het primair onder- wijs wordt gehanteerd.
Zwakke leerlingen in het vmbo blijken voor veel domeinen primair behoefte te hebben aan begripsvorming en aan onderwijsactiviteiten waarbij instructie en interactie een centrale rol spelen. Kees Buijs onderzoekt en omschrijft.
In de regio Wageningen-Veenendaal is door vmbo's en het mbo een project opgezet om het rekenonderwijs op de verschillende po-, vo- en mbo-scholen beter op elkaar aan te laten sluiten. Gert de Kleuver beschrijft de aanpak binnen dit project.
Rinske Stelwagen en Anja van Kleef schrijven over de Drieslag Functioneel Rekenen. Dit is een denkmodel waarmee rekenonderwijs in het mbo zowel organisatorisch als inhoudelijk kan worden vormgegeven.
Rekenen staat weer op de agenda in de hele onderwijsketen. De invoering van het referentiekader taal en rekenen heeft gezorgd voor een explosieve stijging van het aantal rekenmethodes en rekentoetsen, met name voor het mbo.
Nu de rekentoetsen vanaf 2013/2014 deel uit maken van het examen, ontstaat bij veel vo-scholen de vraag op welke wijze rekenen in het leerplan vormgegeven kan worden. In dit artikel schetst Victor Schmidt de mogelijkheden én de hindernissen.
De begeleiding bij rekenen van studenten in het mbo vraagt om vakkundige leraren. Die blijken lang niet op alle scholen in voldoende mate aanwezig te zijn. Kees Corbet pleit voor goed opgeleide en gecijferde docenten.
Hoe zorgen docenten in het vo en mbo ervoor dat de rekenvaardigheden van de leerlingen op peil gebracht worden?In dit artikel bespreken Ria brandt en Henk Logtenberg in de mogelijkheden voor gedifferentieerd rekenonderwijs binnen en buiten het vak rekenen
In juni 2011 verscheen het protocol ERWD voor het basis- en speciaal onderwijs (ERWD). Het protocol ERWD voor vo en mbo zal rond de zomervakantie 2012 uitkomen. Jaap Vedder en Mieke van Groenestijn omschrijven de gevolgen hiervan op het vo en mbo
Nu rekenonderwijs ook op het vo en mbo tot het curriculum behoort, is het moment daar mo een special uit te geven voor docenten in vo en mbo die met rekenonderwijs te maken hebben of krijgen. Deze wordt aangeboden door de Steunpunten Taal en Rekenen.
Johan van den Berg legt uit wat de Steunpunten mbo en vo zijn en wat zij doen.
Jaap van Lakerveld vertelt in rijm hoe moeilijk het is om jongeren te leren rekenen...
In de reguliere uitgaven van Volgens Bartjens beschrijft Anneke Noteboom spellen die geschikt zijn om in de rekenles te gebruiken. Voor deze special heeft zij een aantal spellen rond breuken en kommagetallen uitgekozen.
Het is zover: de zeven miljardste inwoner van de wereld is een feit. Als dit zo doorgaat, passen we in het jaar 2600 dan nog wel allemaal op de wereld? Auteur Harrie Sormani voert de berekeningen uit....
Nieuwsbrief Kijken naar kinderen - nummer 5 - december 2011
Nieuwsbrief Kijken naar kinderen in de rekenles - nummer 4 - oktober 2011
Nieuwsbrief van Kijken naar kinderen - nummer 3 - juni 2011
Nieuwsbrief van Kijken naar kinderen - nummer 2 - mei 2011
Nieuwsbrief van Kijken naar Kinderen - nummer 1 - maart 2011
Praktische voorbeelden over hoe je kinderen kunt leren redeneren over open rekenproblemen.